Beyaz Nokta® Gelişim Vakfına Online Bağışta Bulunun
Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı desteklerinizle projelerini hayata geçiriyor.
Online Bağış YapınBulunduğunuz sayfa :
Ana Sayfa >> Haberler >> Proje yaşamlarında fark yarattı mı?
Proje yaşamlarında fark yarattı mı?
Özel İzmir Lisesi'nde uygulanan Ezbersiz Eğitim Proje'sine dair
Özel İzmir Lisesi’nde geçmiş yıllarda (15-20 yıl) "Ezbersiz Eğitim" projesi uygulandı.
Uygulanan proje detaylarına; Sayın Tınaz Titiz'in Ezbersiz (Sorgulamaya Dayalı) Eğitim Yol Haritası kitabı, 4. Baskı, 5. Bölüm, Sy:112, Bir “Eğitim 2000” Uygulaması başlığından ulaşabilirsiniz.
“O günün öğrencileri, bugünün yetişkinleri”nden ulaşabildiklerimizin; “Proje yaşamlarında fark yarattı mı?” sorusuna birkaç cümle ile yanıt yazmalarını istedik.
Şu ana kadar ulaşan geri dönüşleri sizlerle paylaşıyoruz.
A. N. B.
Merhaba Tınaz Hocam, sizi burada görmek ne güzel!
Ezbersiz Eğitim değil 1996'da, bugün bile eğitim sisteminde çığır açacak bir yaklaşım. Ne yazık ki Türkiye'de mevcut eğitim sisteminde (ve aile içi eğitimde de) "critical thinking", yani eleştirel düşünce hiç yok. Bunu üniversite eğitimim boyunca hem diğer öğrencilerin, hem de hocalarımın tepkilerinden çok net çıkarabildim. On yıldır Almanya'da yaşıyorum, yüksek lisansımı burada yaptım ve burada çalışıyorum.
Ezbersiz Eğitim; kendimi bir insan ve bir vatandaş olarak çeşitli haklara sahip, onurlu bir birey olarak algılamama çok yardımcı oldu. Sadece bilginin kendisini değil, kaynağının güvenirliğini dahi sorgulayan bir insan olmak bazen yorucu olmakla birlikte bana çok şey kattı.
Alman eğitim sisteminden gelen arkadaşlarımın dahi ağızları "onur sistemi", "açık defter, açık kitap" gibi yöntemleri duyduklarında açık kalıyor.
Her şey için candan teşekkürler size ve ezbersiz eğitime inanan tüm öğretmenlerimize!
B. Ö.
Sürekli sorgulayan bir birey oldum. İş hayatında da, özel hayatta da, memleket meselelerinde de bir konuyu anlamadan, sebep-sonuç ilişkisini oturtmadan o konuyu içselleştiremiyorum, ikna olmuyorum ve sahiplenemiyorum. Bu da bakış açımı etrafımdakilerden farklı kılıyor sanırım.
Etrafımdakiler beni biraz “muhalefet” ve “zor insan” olarak algılıyor galiba. :) Ama ben ezbere iş yapmadığım için kendimi daha tatmin olmuş hissediyorum. Ezbere düşündüğümü hissettiğim an da otomatikman kendimi sorgulayıp kendimi farklı düşünmeye zorluyorum.
Yani galiba işe yaradı hocam. :) Uzaktan gözlemlediğim kadarıyla, şu anki eğitim sistemi ile yetişmediğim için de kendimi çok şanslı hissediyorum açıkcası.
Bize emeği geçen herkese çok teşekkürler.
S. A. K.
Öğrencilerimiz pırıl pırıl yetişti. Ben onlarla gurur duyuyorum.
G. B.
Günaydın Tınaz Bey,
1996-2000 yıllarında Özel İzmir Lisesi’nde uyguladığınız Ezbersiz Eğitim çalışmalarında ben ne yazık ki öğrenci olarak bulunamadım. Ama sizin çalışmalarınıza yardımcı olurken, öğretmenlerin uygulamalarını gözlerken, çocuklarla sohbet ederken, EE benim hayatımda bile olumlu bir değişikliğe sebep olmuş. Bunu şimdi hayata bakış açımda daha net görebiliyorum. Eskisi gibi kalıplaşmış şeyleri körü körüne kabullenme yok uzun zamandır hayatımda.
Kızlarıma gelince iki kızımdan birisi devlet okulunda okurken, küçük kızım EE döneminde Özel İzmir İlköğretim Okulu’nda okuyordu. Onlarda çok etken bir uygulama olmamasına rağmen öğretmenlerinin onlara yaptırdığı uygulamalar, sınıflarda yaptıkları beyin fırtınalarının etkilerini ben çok net gözledim ve iki kızım arasında fark bariz bir şekilde görülmeye başladı.
En basit örnek "E… (ÖİL de okuyan) markete gittiğimiz de yaptığımız alışverişlerde aldığımız ürünlerin mutlaka TSE damgasına bakmaya, son kullanma tarihlerini kontrol etmeye başladı. Bunu yaparken 10 yaşındaydı. G….. ise (devlet okulunda okuyan) sadece alınacakları alır, sepete koyar; yapılması gereken bu olduğu için görevini yapar, ürünle ilgi hiç bir detay onu ilgilendirmezdi.
Bu bir anne olarak benim gözlemlediğim basit ama önemli bir farktı.
E…'e sizden gelen maili okuduğumda bu anıyı birlikte hatırladık ve güldük. Size cevap yazmak istedi, fakat vardiyalı olarak çalışıyor. Çalışmadığı zamanlarda da düğün hazırlıklarına koşturuyor. Cevap yazması gecikebilir diye, bir anne olarak ben onda gözlemlediklerimi yazmak istedim.
E… liseyi bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi, Dil Tarih Coğrafya Fakültesi, Hint Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü okudu ve mezun oldu. 4 yıl Ankara'da yalnız yaşadı. Bir gün bile gözüm arkada kalmadı Gerçekten, ilköğretimde bile almış olsa (ki bence bu yaşlarda daha da etkili oluyor) EE onun hayatında çok güzel bir yol açtı.
Kendine güvenen, kendini iyi ifade edebilen, karşısındakinin söylediğini sırf görev olduğu için kabul etmeyen, neden-niçin diye sorgulayan, hiç bir şeyi çözümsüz bırakmayan, sorunlarla değil, çözümlerle olaylara yaklaşan bir birey oldu.
Bu özellikler de onun hem arkadaş çevresinde, hem iş hayatında sevilen aranan bir insan olmasına yol açtı. Ben de bir anne olarak onu tanıyan herkesten övgü dolu sözler duydum, gururlandım.
Saygılar ve sevgiler